Duka rätt med glas

Duka rätt med glas

Om du ska duka upp till en middag, så kan detta påverka en hel del. Har du många rätter som kräver många olika drycker, då måste du ju även ha olika typer av glas framme. Att duka med glas görs enligt en viss ordning.  Du kanske ska servera både rött och vitt vin, öl, snaps och vatten. Se till att ha rätt glas för rätt dryck samt lär dig var de ska stå på bordet.

Så placeras glasen på rätt sätt

Vad är då den rätta placeringen av glasen på en dukning? Det är möjligt att du har observerat att på restauranger placeras glasen från höger till vänster, vilket är tvärtom mot hur det görs vid en vinprovning, där de sätts ut från vänster till höger. Anledningen till detta är att när man dricker vin i en följd, som vin 1, vin 2 och så vidare, så följer de sifferordningen.

Med detta i åtanke bör dessertglaset placeras längst till vänster, medan vattenglaset ska vara längst till höger eftersom det används under hela middagen.

Tumregel 1:

För att skapa en korrekt dukning av glas, följer vi denna riktlinje:

  • Glasen ordnas från höger till vänster i den sekvens de kommer att användas.
  • Snapsglaset placeras till höger om ölglaset.
  • Vattenglaset är alltid placerat längst ut till höger.

Tumregel 2:

En annan användbar riktlinje är att placera glasen i den följd de kommer att användas, från vänster till höger:

Förrättsglaset placeras längst till vänster, följt av de övriga glasen i den ordning de kommer att användas. Här följer vi en tydlig sekvens från vänster till höger.

Vattenglaset är dock en undantag – det hör hemma längst till höger och bör vara på plats under hela middagen för att säkerställa att gästerna alltid har tillgång till vatten.

Varför denna ordning?

Anledningen att denna regel finns kommer från att de allra flesta fattar glaset med sin högra hand. Det är även tänkt att man ska ta bort glas, allt eftersom middagen fortlöper och de använts färdigt.

 

 

 

 

 

Om du ska duka upp till en middag, så kan detta påverka en hel del. Har du många rätter som kräver många olika drycker, då måste du ju även ha olika typer av glas framme. Att duka med glas görs enligt en viss ordning.  Du kanske ska servera både rött och vitt vin, öl, snaps…